Villas Escondida | Francisco Pardo Arquitecto

Favorite
3,715
Release Time: July 27, 2020
PROJECT CREDITS

Project: Villas Escondida

Architect: Francisco Pardo Arquitecto

Developer: Gumaro Lizárraga, Grupo GLM

Design team: Wilfrido Estrada (project leader), Rosa Medrano, Karen Burkart, Víctor Cruz, Iván Saucedo, Vania Torres, Tiberio Wallentin

Completion: 2020

Location: Puerto Escondido, Oaxaca, México

GFA: 8,310 sqm

Interior design: La Metropolitana, Década Muebles

Construction and fixed furniture: Alfonso Suarez, Factotum Arquitectura

Photography: ©Onnis Luque, ©Mauricio Guerrero

MexicoOaxaca

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Francisco Pardo Arquitecto,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Francisco Pardo Arquitecto . designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Onnis Luque

Designed by Mexican firm Francisco Pardo Arquitecto, the Villas Escondida are located 50 meters from the Pacific Ocean, on a cliff-top overlooking the bay of Puerto Escondido ("Hidden Port"), in Mexico. Renowned for its wild and endless beaches, the area is one of the most revered tourist attractions on the Oaxacan Coast, welcoming surfers from all over the world, and attracting a more low-key and eclectic clientele.

© Onnis Luque

© Onnis Luque

Nestled in the vegetation, the project respects the environment by mirroring the slope of the site with its 20° to 40° incline, through a sequence of stepping, rotation and intermediate patios. A standard replicable pattern is established, enabling 180° views and plenty of natural light and ventilation in each unit, thanks to a complex and alternating layout that offers residents a unique experience.

© Onnis Luque

© Onnis Luque

© Onnis Luque

“This housing arrangement naturally adapts to the existing topography. The villas seek to generate a harmonic symbiosis between architecture, the Pacific Ocean and the inhabitants, enhanced by extraordinary panoramic views of the surroundings”, asserts Francisco Pardo, founder of the studio. 

© Onnis Luque

© Onnis Luque

The complex comprises of 16 residencies of 150 sqm plus the terrace, measuring 70 sqm on the lower level. Despite the high-density on site, the apartments, embedded into the hillside in various ways, feel more like villas than apartments.

© Onnis Luque

© Onnis Luque

© Onnis Luque

Each unit consists of two or three bedrooms, an open-plan living and dining room, and a private terrace – which frames the idyllic scenery and the sea-horizon, while guaranteeing maximum privacy through the extensive plants strategically placed around its perimeters.

© Onnis Luque

© Onnis Luque

© Onnis Luque

Each apartment has a small private swimming pool, and three types of common areas feature on the uppermost rooftops: to the East (the highest), a bar and rest area; in the center, the main swimming pool with a sundeck; and to the West, a smaller pool for children. 

© Onnis Luque

© Onnis Luque

The apartments are accessed through a system of natural pathways and two gardens that replicate the natural slope of the terrain and stretch down to the sea. The ocean breeze, in synergy with the shade provided by cantilevered roofs and the cross ventilation generated by the terrace and the lateral walls, provides passive cooling options.

© Mauricio Guerrero

© Mauricio Guerrero

© Mauricio Guerrero

Inside, the units offer a comfortable place to relax and take refuge from the sun. Natural-toned wood wraps the exquisitely tailored-made interiors, adding visual warmth and reinforcing the connection to the natural context.

© Mauricio Guerrero

© Mauricio Guerrero

© Mauricio Guerrero

Villas Escondida are entirely built with a simple structure of reinforced concrete, block walls, cement, sand and ribbed slabs. This system has permitted flexible construction and a solid structure, resistant to the characteristic earthquakes that affect the area. The main finishing details of the external facades and the interiors are made with Chukun, flattened with fine sand cement and the suggestive local “Macuil” wood.

© Mauricio Guerrero

© Mauricio Guerrero

Rather than trespassing on the landscape, this original project that slopes down toward the beach to catch the ocean’s breeze, is intended to integrate into the site blanketed with vegetation, emphasizing the architecture's connection to its natural setting.

© Mauricio Guerrero

© Mauricio Guerrero

General Plan

Unit Plan

Longitudinal Section

Longitudinal Elevation

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data