Meditation Cathedral & Sunset Sala | Chiangmai Life Architects

Favorite
6,067
Release Time: January 7, 2021
PROJECT CREDITS

Client: M.R. Saisvasdi Svasti

Architect: Chiangmai Life Architects (CLA): Markus Roselieb, Tosapon Sittiwong

Contractor: Chiangmai Life Construction (CLC)

Completion Year: 2018

Built Area:

Total: 272sqm

(Meditation Cathedral: 147 sqm; Sunset Sala: 70sqm; Bathrooms 55sqm)

Budget: USD 200,000

Carbon Footprint: Zero

Photographer: Markus Roselieb (CLA)

Manufacturers/Products: Chiangmai Life Construction: treated bamboo, adobe bricks

Project Location: Mae Rim, Chiang Mai 50180, Thailand

ThailandChiang Mai

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Chiangmai Life Architects,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Chiangmai Life Architects. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Markus Roselieb (CLA)

This project for our lovely now 90-year old client Khunying Noi, a member of the royal family, is situated on top of a hill in northern Chiang Mai with a unique view of the northern mountain range.

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

Initially she was looking for a space to enjoy the sunset and bring together the family. So the Sunset Sala came to be and proved very popular with her friends and family. As she is a practicing Buddhist and active member of the Buddhist community, she then commissioned us to create a space designed to facilitate spiritual practice. Consequently, the meditation cathedral was added with bathrooms and a small M&E mushroom.

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

The design of all buildings emulates the mountain range and the rolling hills. Thus, the buildings mold into the scenery as if they grew there by themselves. To lift the practitioner’s feelings, the meditation space was designed like a dome of a cathedral. To achieve the cathedral feeling we used bundled bamboo to form arches that are at the same time the structural support of the whole building like in roman or gothic cathedrals. They carry a floating umbrella shaped roof with sky lights like a wheel.

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

Next to the meditation space is a bathroom with showers and toilets for ladies and gentlemen. It has a striking bamboo roof on top an adobe building with decorative bottles in the wall. Next to the bathroom is another smaller bamboo building in the form of a mushroom that hides the water tank and an even smaller one for the well.

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

The main species of bamboo used are Thyrsostachus species like Th. Oliveri and Th. Siamensis. Other species used are Dendrocalamus asper and Bamboosa spp. All bamboo was well selected by age and treated by soaking in a borax/boric acid solution. Chiangmai Life Construction’s craftsmen were all trained inhouse and consist of mainly Thai Yai who had to flee the Burmese army’s minority prosecution campaigns, and Thai nationals.

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

© Markus Roselieb (CLA)

Floor Plan

Ventilation

Elevation

Section

Daylight

Ventilation

标签
# Architecture Design # Cultural Architecture # Religious Architecture

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data