Family House With Atrium | SENAA architekti

Favorite
4,822
Release Time: February 20, 2021
PROJECT CREDITS

Studio: SENAA architekti

Author: Václav Navrátil, principal architect; Jan Sedláček, principal architect

Contact E-mail: navratil@senaa.cz

Website: www.senaa.cz

Studio address: Jakubské náměstí 7, 602 00 Brno, Czech Republic

Project location: Podluží

Project country: Czech Republic

Project year: 2016

Completion year: 2019

Built-up Area: 137 m2

Gross Floor Area: 233 m2

Usable Floor Area: 158 m2

Plot size: 570 m2

Photographer: Alex Shoots Buildings, alex@alexshootsbuildings.com, www.alexshootsbuildings.com

Collaborator:

Project team SENAA: David Korsa, Jan Gadziala, www.senaa.cz

Landscape architect: Atelier Partero, www.partero.cz

Czech Republic

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于SENAA architekti,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner SENAA architekti. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Alex Shoots Buildings

The investors bought a relatively small sloping lot with a view to Palava hills. The assignment for the architects was quite simple: “A family house if you are able to fit anything on this lot.”

© Alex Shoots Buildings

© Alex Shoots Buildings

The house is part of a newly-built street on the edge of a small Moravian village. The new development doesn’t take into account the traditional row design of local villages. Houses here are not attached, without any unifying feature; they mutually don’t respect roof ridge or roof pitch. The challenge was to design contemporary living in a village neighborhood consisting primarily of “catalogue” houses.

© Alex Shoots Buildings

© Alex Shoots Buildings

The architecture design reflects the morphology of the terrain.  A half-embedded atrium allows comfortable exiting from the ground floor and attic to the garden. The overall solution maximizes the potential of the lot for a house and garden and its connectivity. The garden is a thoughtful extension of inner space – with its own living space, outdoor kitchen/dining room. Unifying the interior and exterior units provides comfortable living with sufficient technical and storage space.

© Alex Shoots Buildings

The overall composition of the house is symmetrical. The main house entrance is centrally located. From a vestibule we enter a spacious hall. The dignity of the space is amplified with a view of the inner atrium.

© Alex Shoots Buildings

© Alex Shoots Buildings

There is a private section of the house on the ground floor - children/guest room facing the street, a bedroom exiting to atrium and other parts – bathroom, changing room, sauna, mechanical room. The central feature of the house is a sculptural staircase leading from the hall to the upper living space.

© Alex Shoots Buildings

© Alex Shoots Buildings

© Alex Shoots Buildings

© Alex Shoots Buildings

The upper floor presents a space opened to the ridge of the roof.   The boxed space integrates an office room, library, toilet, pantry and a fireplace.  It also outlines the living room, dining room and kitchen.  There is a direct exit from the dining room and living room to the terrace and garden.

© Alex Shoots Buildings

© Alex Shoots Buildings

© Alex Shoots Buildings

The house is complemented with a garden house designed as a wooden pavilion with an outdoor kitchen and storage room for garden equipment. The basement contains a wine cellar. The garden, due to its size, becomes an extension of the inner space. The small garden maximizes available space. It includes a swimming pool with shower, relaxation area, an herbal flower beds, and compost etc.

© Alex Shoots Buildings

The house is built from bricks, without a basement; the construction is based on concrete strips. Weight bearing walls are sealed with ceramic blocks 500 mm thick. The ceilings are made from a monolithic reinforced concrete. The roof is a combined system of wooden rafters placed between binders made of steel frames.  The upper roof is made of folded metal sheet. The flat roof is designed with an extensive green area.  The house is plastered; the ground floor is toned to dark gray with a coarse structure and distinctive texture. The upper floor is lighter-colored natural plaster.  A carport, workshop room and garden house are made from wooden frames. Filling is made from wooden boards and slats; part of the roof is made from glass for illumination.  The windows leading to the garden are shaded with external textile screens and sunshades.

First Floor Plan

Second Floor Plan

标签
# Architecture Design # Interior Design # Residential Architecture

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data