Casa Hernández | Langarita-Navarro Arquitectos

Favorite
8,862
Release Time: June 22, 2022
PROJECT CREDITS

Location: Spain,Madrid

Architects: María Langarita y Víctor Navarro

Collaborators: Pepe Susín, Havi Navarro, Adrián Úbeda, Fran Abellán, Eugenia Concha, Antonio Antequera, Javier Estebala Alández

Date: 2020

Authors: Langarita-Navarro Arquitectos, Víctor Navarro, María Langarita.

Team: Pablo Sánchez de Vega, Pepe Susín, Havi Navarro, Fran Abellán, Eugenia Concha, Antonio Antequera, Javier Estebala Alández.

Surveyor: Alfonso Sáenz.

Landscape: Ambienta.

Mechanics: Úrculo Ingenieros.

Structure: Mecanismo.

Photos: Rafael Trapiello.

Single family house on the outskirts of Madrid.

Selected in Premis FAD 2021

Finalist XV Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo

SpainMadrid

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Langarita-Navarro Arquitectos,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Langarita-Navarro Arquitectos. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

The developments proliferating on the outskirts of Madrid, in wastelands and brownfields surrounding the city, show an urban planning that is completely indifferent towards the landscape and any kind of cohabitation with nature. Broadly speaking, strict planning regulations have resulted in plots built to the brim and surrounded by a narrow strip of garden unlikely to thrive.

© Rafael Trapiello

This project is in one of these new-build neighbourhoods, on a south-facing plot at the end of a long row of semi-detached houses, alongside a small park. The clients’ cosmopolitan life, the memories of the landscapes they lived in the north of Europe, and their dedication to the world of art led to the need to challenge planning regulations and secure their two coveted aims: bright spaces with high ceilings for their artworks and the need to live with connections to a diverse exterior space.

© Rafael Trapiello

The project is proposed as a layering of actions that are articulated in the cross section.

The first action consists in creating a new ground zero by excavating and lowering the entire surface of the plot. This is how the generous heights are achieved – otherwise impossible due to regulations – as well as bringing the house closer to the water table, which provides enough humidity to improve the thermal performance of the house and the lush green gardens with minimal watering needs. The usual programme organisation of the house is inverted. The basement becomes a privileged space bringing together the common and playful spaces of the house, open to two Atlantic landscapes – one bright and diverse in the southern patio and another serene and uniform in the patio to the north.

© Rafael Trapiello

© Rafael Trapiello

© Rafael Trapiello

© Rafael Trapiello

© Rafael Trapiello

© Rafael Trapiello

The second action is to design a heterogeneous collection of connectors that help resolve the change in elevation between the street and the built volume: an oblong wooden walkway-ramp, a permeable tramex surface as a parking space for vehicles, and the swimming pool garden slab. They are all designed to encourage the airflow and improve the evapotranspiration of both the lower level gardens and the pool water. These air movements improve the thermal performance of the house during the hot summer while also still allowing light and sunshine into the house during the winter.

© Rafael Trapiello

© Rafael Trapiello

© Rafael Trapiello

The third action consists in elevating a lightweight timber volume on a set of slender supports; housing the most private part of the home. The piece returns to the alignment of nearby buildings and gives volumetric continuity to the urban elevation. As opposed to the ubiquitous brickwork in the neighbourhood, the project proposes a ventilated façade using wooden shingles. The piece faces the east to make the most of the views towards the adjacent park and sheltering it from the neighbouring views to the south and north. On the rooftop, a cacti garden provides views to the distant mountain range of the Sierra de Madrid.

© Rafael Trapiello

© Rafael Trapiello

Lastly, a generous steel and timber helix staircase bridges the project vertically and provides an enjoyable, dynamic view of all its layers.

© Rafael Trapiello

© Rafael Trapiello

© Luis Diaz Diaz

© Rafael Trapiello

Site Plan ©Langarita-Navarro Arquitectos

Basement Plan ©Langarita-Navarro Arquitectos

Ground Floor Plan ©Langarita-Navarro Arquitectos

First Plan ©Langarita-Navarro Arquitectos

Roof Plan ©Langarita-Navarro Arquitectos

Section ©Langarita-Navarro Arquitectos

Section ©Langarita-Navarro Arquitectos

Section ©Langarita-Navarro Arquitectos

Elevation ©Langarita-Navarro Arquitectos

Elevation ©Langarita-Navarro Arquitectos

Addition Strategy ©Langarita-Navarro Arquitectos

标签
# Architecture Design # 住宅设计 # 居住建筑

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data